Loading...
Yukarı

Çinko Nedir?

Çinko Nedir?

Çinko vücudumuzun temel ihtiyacı olan minerallerden sadece birisidir. Demirden sonra en yaygın olarak yer alan mineral olduğunu söylemek mümkündür. İnsan vücudunda çeşitli işlevleri bulunduğu için mutlaka çinko içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Çünkü çinko insan vücudunda kendiliğinden üretilmemektedir.

Kendi kendine üretilemeyen çinko yetişkin bir insan vücudunda ortalama olarak 2 gr. bulunmaktadır. Vücuttaki belirli işlemlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan enzimlerin çalışması adına çinko bulunur. Çinkonun üretebildiği ve kontrol edebildiği tam 200 farklı enzim söz konusudur. Bu yüzden insan vücudu için oldukça değerli bir işleve sahiptir.

Vitamin olarak bilinse de mineral yapıdaki bu maddenin, doğru ve sağlıklı beslenme ile gün içerisinde alınabilmesi mümkündür. Ancak kimi durumlarda takviye gıdalar ile çinko alımını da sağlayabilirsiniz. Vücudun istendik yönde işlemleri getirebilecek standartlara gelebilmesi için en kısa yoldan çözüm bulacak ürünler takviye gıdalardır. Peki çinkonun faydaları neler, ne işe yarar? Biraz da bu konuya göz atalım.

Çinko Ne İşe Yarar?

En yaygın olarak bulunan minerallerden birisi olan çinko farklı işlevlerde bulunmaktadır. Her bir işlevin vücut için önemi oldukça büyüktür. Temek işlemlerin sağlanması ve düzenin bozulmaması adına çinko alımını sürdürmek gerekir. Genel olarak çinkonun işe yaradığı noktalar şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Hücrelerin yenilenmesi ve büyüyüp gelişmesi,
  • Bağışıklık sistemini desteklemesi,
  • Genetik hücrelerde onarım ve doğru replikasyon,
  • DNA sentezlenmesi,
  • Protein üretimi,
  • Yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesi,
  • Vücut gelişimi ve büyümesini sağlaması,
  • Tat ve koku reseptörlerinde gelişim,
  • Retinanın çalışma prensiplerine yardımcı olması.

Görüleceği üzere çinko işlevlerine çeşitli alanlardan örnek sunulabilmektedir. Saç, göz ve cilt gibi durumlarda etkilidir. Ancak bununla kalmayarak DNA ve protein gibi aşamalarda da etkilidir. Diğer taraftan enerji vermesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle de ekstra ön plana çıktığı görülmektedir.

Uzmanlar tarafından çinko alımının desteklenmesi burada bahsedilen işlevlerden dolayıdır. Çünkü çinko alımı durdurulduğunda vücutta da üretilemeyeceğinden bazı aksaklıklar ortaya çıkar. Bu aksamalar öncelikle vücudun dışarıdan gelecek tehlikelere karşı açık olmasıyla alakalıdır. Protein üretiminin azalması buna bağlı olarak bağışıklığın düşmesi ile sık sık rahatsızlanabilirsiniz.

Diğer taraftan koku, tat ve görme problemleri de ciddi sorunlar yaratır. Sadece içeride gelecek değişimler değil kişinin bizzat fark edebileceği durumlar yaşanır. Eğer siz de bu tarz durumlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız çinko takviyeleri araştırabilirsiniz.

Çinko Faydaları Nelerdir?

Çinko faydaları her yaştan birey için fazladır. Çocukluktan itibaren yaşlılık dönemine kadar her yaş içerisinde çinkoya olan ihtiyaç fazladır. Bu yüzden günlük belirli miktarda alınması şarttır. Doğru ve dengeli beslenme ile alınan çinko vücut içerisinde şu tarz faydalara neden olmaktadır:

Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

Çinko minerali, vücutta yer alan bağışıklık hücrelerinin oluşumu ve gelişiminde etkilidir. Eğer yeterli miktarda çinko alınırsa güçlü bağışıklık sisteminden bahsedilebilmektedir. Özellikle protein desteği sağlayan bu mineralin bağışıklık sistemini güçlendirme olasılığı yüksektir.

Yaraların İyileşme Hızını Arttırabilir

Yaraların iyileşmesi için vücutta kolajen ve proteinler aktif rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki çinkonun burada destek rolü fazladır. Daha önce bahsedildiği üzere protein üretimini destekleyen çinko, bir protein türü olan kolajenin de artışında etkilidir. Böylece diyabet, yanma ya da diğer yaralanmaların hızla iyileşmesini sağlamaktadır.

Sivilce Kurutmada Etkili Kılabilir

Sivilce ve akne tedavilerinde hap ya da krem olarak çinkonun doktor kontrolünde tavsiye edildiği görülmektedir. Çinkonun içeriği sayesinde cilt üzerinde oluşan iltihaplı sivilceleri kuruttuğu görülür. Aynı zamanda yağ bezelerini de kontrol altına alarak yeni sivilce oluşumuna engel olduğu bilinmektedir.

İltihaplanmayı Azaltabilir

İltihaplanma, inflamasyon olarak adlandırılır ve bağışıklık sisteminin bir tepkisi olarak ortaya çıkar. Özellikle bu duruma oksidatif stres neden olmaktadır. Oksidatif stres; kalp hastalığı, kanser ya da zihinsel durumlar sorunlara yol açabilir. Çinko ise bu stresin azalmasına ve aynı zamanda inflamasyon kontrolü oluşmaya neden olur.

İshal Problemini Ortadan Kaldırabilir

İshal vücudun sadece sıvı değil, çinko gibi değerli minerallerin de kaybına yol açmaktadır. Kişilerin ishal gibi sık sık şikayeti bulunuyorsa, çinko takviyesi alması doğru olacaktır. Böylece hem vücuttaki eksik çinko oranı tamamlanabilir hem de ishalin daha hızlı iyileşmesi sağlanacaktır.

Antioksidan Etki Sağlayabilir

Antioksidanlar vücutta yer alan serbest radikal hücrelerin baskılanmasında aktif rol oynamaktadır. Bağışıklık düşürücü durumlar (sigara, alkol ve madde kullanımı vs.) serbest radikal hücrelerin artışına neden olur. Bu serbest radikal hücrelerle baş edebilecek süperoksit dismutaz adında enzim bulunur. Bahsedilen bu enzimlerin vücutta doğal antioksidan olarak bulunduğu görülür ve çinko desteğiyle aktifleşir.

Kemik Sağlığını Güçlendirebilir

Başta çocuklarda olmak üzere genç ve yetişkinlerde çinkonun kemik sağlığını güçlendirdiği görülür. Çinko, magnezyum ve kalsiyum birleşimi meydana geldiğinde kemiklerde sağlamlılık oluşacaktır. Yapılan araştırmalarda bu durumu kanıtlayacak niteliktedir. Örneğin, akranlarına göre daha az çinko alan çocukların kemikleri daha güçsüz olup, kısa boylu olacaktır.

Saç & Tırnak ve Cilt Sağlığını Düzenleyebilir

Çinko eksikliğinde oluşan bazı durumlar saç, cilt ve tırnakları içermektedir. Eğer çinko vücutta eksildiyse tırnaklarda çabuk kırılma ve güçsüzlük oluşur. Saçlarda ise çinkonun eksikliğinde ‘saç kıran’ olarak adlandırılan sorunların ortaya çıktığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Diğer taraftan ciltte akne sorunları ve akne lekelerini gidermek amacıyla da uzmanlar tarafından çinko takviye gıdaları tavsiye edilmektedir.

İştah Arttırabilir

Çinko işlevleri arasında dil ve koku reseptörlerini geliştirdiği daha önce belirtilmişti. Daha doğru ve net bir şekilde tat alınabilmesi için çinko takviyesi verilebilir. Çocuk ya da yetişkinlerde iştahsızlık söz konusu ise çinko eksikliği olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Çinko Takviyesi Nasıl Kullanılır?

Çinko takviyesi doktor gözetiminde ya da güvenilir markalardan kişisel alışveriş sonrası kullanılabilmektedir. Elbette doktor gözetiminde kullanılması daha doğru olacaktır. Temin edilen çinko takviyesinin yapısı nasıl kullanılacağına dair bilgi verir. Eğer uzman gözetiminde ise gün içerisinde nasıl kullanacağınız konusunda size bilgi sunacaktır.

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Yeterli ya da sağlıklı beslenilmediği takdirde çinko eksikliği belirtileri sık sık görülebilmektedir. Eğer bu belirtiler ile karşı karşıya kalırsanız çinko eksikliğinizin olduğunu düşünebilirsiniz. Elbette en net kararı bir uzman yapacağı tahliller ile karar verebilecektir. En sık görülen çinko eksikliği belirtileri şunlardır:

  • Açık yaraların geç iyileşmesi,
  • Saçların sık sık dökülmesi/ saçkıran görülmesi,
  • Geçmeyen grip ve soğuk algınlığı,
  • Sürekli yaşanan ödem,
  • Kısırlık,
  • Hamilelikte düşük yaşanması,
  • Düşük testosteron seviyeleri,
  • Kuru cilt,
  • Sivilce ve iltihaplı akneler,
  • İştahta azalma,
  • İshal durumu,
  • Tırnaklarda zayıflama ve çabuk kırılma.

Çocuklarda yaşıtlarına göre kısa boy, iştahsızlık ya da kemiklerde zayıflık varsa da temel sebeplerinden birisi çinko eksikliği olacaktır.

Yapılan araştırmalara göre toplumda en sık çinko eksikliği yaşayan kişiler ise şu şekilde özetlenmiştir:

  • Veganlar,
  • Vejetaryenler,
  • Otoimmün rahatsızlığı bulunanlar,
  • Bağışıklığı düşüren ilaçları kullananlar,
  • İshal,
  • Çölyak,
  • Diyabet,
  • Pankreas problemleri,
  • Karaciğer rahatsızlığı olanlar.

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.

**20 Nisan 2023 PERŞEMBE tarihli, 32169 sayılı YENİ yönetmelik Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI HAKKINDA YÖNETMELİK (https://www.mevzuat.gov.tr/mev...)

*** Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir. "Verilen bilgiler hiçbir şekilde ürünlerle ilişkilendirilemez. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. 20 Nisan 2023 PERŞEMBE tarihli, 32169 sayılı YENİ yönetmelik Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: GIDA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA SAĞLIK BEYANI KULLANIMI HAKKINDA YÖNETMELİK'te bulunan "Sağlık Beyanları" niteliğinde değildir. Gösterilen kaynaklarda yer alan bilgilerin doğruluğu Amare Global tarafından taahhüt edilmemektedir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Önerimiz

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık Sistemi Nedir?

admin.button.read_more (T)
Beta Glukan Nedir?

Beta Glukan Nedir?

admin.button.read_more (T)
Düzenli Uykunun Mutluluğumuza Katkıları

Düzenli Uykunun Mutluluğumuza Katkıları

admin.button.read_more (T)
Kolajen Kaynakları ve Tipleri Nelerdir?

Kolajen Kaynakları ve Tipleri Nelerdir?

admin.button.read_more (T)
Omega 3 Hakkında Merak Edilenler

Omega 3 Hakkında Merak Edilenler

admin.button.read_more (T)
Protein Takviyesi Nedir?

Protein Takviyesi Nedir?

admin.button.read_more (T)
Yorgunluk Nedenleri Neler Olabilir?

Yorgunluk Nedenleri Neler Olabilir?

admin.button.read_more (T)
Astaksantin: Doğanın Güçlü Antioksidanı

Astaksantin: Doğanın Güçlü Antioksidanı

admin.button.read_more (T)
Magnezyum Nedir?

Magnezyum Nedir?

admin.button.read_more (T)
Probiyotik Nedir?

Probiyotik Nedir?

admin.button.read_more (T)
Vitamin B12 Nedir?

Vitamin B12 Nedir?

admin.button.read_more (T)
E Vitamini nedir?

E Vitamini nedir?

admin.button.read_more (T)
Veganlar Vitamin ve Mineral Kaynaklarını Nereden Karşılar?

Veganlar Vitamin ve Mineral Kaynaklarını Nereden Karşılar?

admin.button.read_more (T)
Adaptojenleri Tanıyalım

Adaptojenleri Tanıyalım

admin.button.read_more (T)
Beyin Bağırsak Ekseni

Beyin Bağırsak Ekseni

admin.button.read_more (T)
Düzenli Sporun Faydaları

Düzenli Sporun Faydaları

admin.button.read_more (T)
Düzenli Sindirimin Önemi

Düzenli Sindirimin Önemi

admin.button.read_more (T)
B Grubu Vitaminleri Nedir?

B Grubu Vitaminleri Nedir?

admin.button.read_more (T)
Kalp ve Hücre Sağlığı: İyi Yaşamın Temelleri

Kalp ve Hücre Sağlığı: İyi Yaşamın Temelleri

admin.button.read_more (T)
Kas ve Eklem Sağlığı için yapılması gerekenler

Kas ve Eklem Sağlığı için yapılması gerekenler

admin.button.read_more (T)
Koenzim Q10 Nedir?

Koenzim Q10 Nedir?

admin.button.read_more (T)
Probiotik Nedir? Prebiotik Nedir?

Probiotik Nedir? Prebiotik Nedir?

admin.button.read_more (T)
Sağlıklı Beslenme Nedir? Nasıl daha sağlıklı besleniriz?

Sağlıklı Beslenme Nedir? Nasıl daha sağlıklı besleniriz?

admin.button.read_more (T)
Güne Nasıl Başladığımızın Yaşamımızdaki Etkisi

Güne Nasıl Başladığımızın Yaşamımızdaki Etkisi

admin.button.read_more (T)
Omega-3'ün Önemi ve Vücudumuza Etkisi

Omega-3'ün Önemi ve Vücudumuza Etkisi

admin.button.read_more (T)
Spor ve Protein Kullanımı

Spor ve Protein Kullanımı

admin.button.read_more (T)